JÄMFÖR SVERIGES BILLIGASTE LÅN!

Så fungerar bolån

Ett bolån är detsamma som ett bostadslån, bostadsrättslån, huslån eller ett villalån. Med bolån avses ett lån man tar när man ska köpa bostad. Som bostad räknas även exempelvis villa, hus eller bostadsrätt. Ett bolån kräver vanligen en säkerhet eller pant i form av en fastighet, en byggnad eller en tomt- eller bostadsrätt.

Ett bostadslån kan bestå av flera delar. Den första delen är ett bottenlån med bostaden som säkerhet. Bottenlånet får utgöra högst 85 % av köpesumman, men en del banker lägger bolånetaket vid 75 %. För att få ihop resten av köpesumman kan du antingen ta 1-2 privatlån eller spara ihop till summan själv.

Några banker som erbjuder bolån är SBAB, SwedBank, SEB och Ikano Bank.

 

Vad klassas som bolån?

Det finns speciella regler som gäller för alla lån som klassas som bolån. Till bolån räknas alla lån som tas för att köpa eller behålla äganderätten till en bostad. Även blancolån tagna för att köpa en fastighet, bostadsrätt eller tomträtt m.m. räknas alltså som bolån. Handpenningslån och byggnadslån räknas också som bolån.

Några företag som kanske kan erbjuda dig lån för kontantinsatsen till ett bolån är Advisa, Bank Norwegian, Bigbank, Zmarta och Lendo.

 

Vem kan ansöka om ett bolån?

Minimikraven brukar vara att du är minst 18 år gammal, att du har en fast anställning eller en säker, regelbunden inkomst från pension eller firma. Du bör heller inte ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

På den här sidan kan du göra en enkel kalkyl på ditt bolån.

 

Så ansöker Du om bolån

Att ansöka om bostadslån kan ta länge och vara krångligt och proceduren kan se ut ungefär så här.

  • Du ansöker om lånelöfte exempelvis på långivarens webbsida eller genom en blankett hos långivaren.
  • Med lånelöftet kan du delta i budgivningen på bostäder.
  • När du funnit din bostad ansöker du om bolån exempelvis på långivarens webbsida eller i pappersblankett hos långivaren.
  • Långivaren ger dig preliminär information om ditt lån.
  • En slutgiltig kreditprövning görs.
  • Du får ett bindande låneerbjudande från långivaren.
  • Du får en personlig amorteringsplan och annan information om lånet.
  • Du accepterar långivarens erbjudande och har därefter ett bostadslån.

 

 

 


  • Bolån