JÄMFÖR SVERIGES BILLIGASTE LÅN!

1. Du tar det första erbjudandet du får

Många gör ingen jämförelse mellan lånebolagen och väljer inte det förmånligaste alternativet. För att få det bästa alternativet lönar det sig att jämföra liknande lån och finna det bästa erbjudandet.

Visst är det enkelt att ta det första alternativet som låter bra, men ofta finns stora skillnader mellan privatlån. En liten ränteskillnad kan göra en betydlig skillnad i plånboken! Om du inte vill jämföra lån själv kan du vända dig till en låneförmedlare som jämför lån åt dig. Några sådana låneförmedlare är AXO Finans, Zmarta och Lendo.

 

2. För stort lån i förhållande till din betalningsförmåga

Tänk långsiktigt och låna inte mer än du kan betala tillbaka. Tänk på att du ska kunna betala månadskostnaden i en lång period framöver.

Ett enkelt sätt att räkna ut hur mycket du bör låna är att räkna ut vilken skuldkvot du får vid olika lånesummor. Skuldkvoten mäter hur de totala skulderna i ditt hushåll är i förhållande till din disponibla inkomst, dvs. din inkomst efter skatt. Här kan du enkelt räkna ut din skuldkvot.

På nätet finns även flera hjälpmedel för att räkna på ditt lån.  

 

3. Du uppmärksammar inte lånets dolda kostnader

En del lån har höga uppläggningsavgifter, månadsavgifter eller andra mindre synliga kostnader. För att du ska kunna jämföra lån och vara medveten om dina kostnader bör du inte enbart jämföra räntorna på lån utan även beakta de dolda kostnaderna.

Det bästa sättet att se de dolda kostnaderna är att se på den effektiva räntan. Den effektiva räntan omfattar alla kostnader för lånet. Jämför därför bankernas effektiva räntor!

 

4. Du är för optimistisk över din personliga ekonomi

Ibland händer saker som är svåra att förutsäga. Om du förlorar ditt jobb eller får plötsliga kostnader som måste betalas kan du hamna i en situation där du inte klarar av att betala på ditt lån.

Det gäller att vara medveten om riskerna när du tar ett lån och tänka på dem när du gör ditt beslut om lån. Kolla upp vilka möjligheterna bankerna ger dig för att få en betalningsfri månad och tänk på hur du kan förbereda dig på det oförutsägbara.

En del banker erbjuder även ett låneskydd i form av en försäkring för ditt lån. Låneskydd erbjuds hos bland annat Nordea, SEB, ICA Banken, Ikano Bank, Nordax Bank och BlueStep.

 

5. Du tar inte kontakt direkt vid svårigheter att betala

Om du märker att du inte kan betala ditt lån är det viktigt att du meddelar lånebolaget så snart som möjligt. Lånebolag vill att du ska kunna återbetala ditt lån och därför kan de ibland vara villiga att förlänga ditt lån eller hitta en gemensam lösning på problemet.

Om betalningen uteblir och du inte har fått en ny överenskommelse med lånebolaget kan förseningsavgifterna bli höga och din skuldsättning förvärras. Du kan även få betalningsanmärkningar som försämrar dina chanser att låna i framtiden.

 

6. Du tar flera små lån i rad

Små lån är vanligen mycket dyrare än större lån, därför lönar det sig att tänka långt framåt så att du inte samlar på dig en massa dyra smålån.

Tänk i förväg och försök beräkna hur mycket pengar du kommer att behöva de kommande månaderna. Det lönar sig alltid att planera i förväg när du tar ett lån.

 

 

 


  • Privatlån