JÄMFÖR SVERIGES BILLIGASTE LÅN!

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som kan tas hos en bank eller annan långivare. Kännetecknande för privatlånet är att det inte brukar kräva någon säkerhet eller borgensman.

Vanligen brukar du som kund inte behöva redogöra för vad du tänker använda ditt privatlån till. Tanken med lånet är att du som kund fritt kan besluta hur du vill använda ditt privatlån. Privatlånet kan exempelvis användas för en ny bil, en husrenovering, en semesterresa, en större utgift eller för att samla lån och krediter.

Privatlån är detsamma som blancolån. Blancolån är en tidigare benämning för den här typen av lån och numera används ofta benämningen privatlån.

Några företag som erbjuder privatlån är Bank Norwegian, Lendo, Marginalenbank, ICA Banken och Advisa.

 

Hur mycket kan jag låna?

Traditionellt sett har privatlånen kunnat vara upp till 350 000 kr och ibland 500 000 kr, men vanligare är belopp mellan 25 000 kr och 50 000 kr. Det förekommer även mycket lägre belopp, såsom lån om ett par tusen kronor och i regel gäller att lånen är dyrare ju lägre lånebeloppet är.

Du som vill låna en större summa pengar kan söka dig till följande låneinstitut: Bank Norwegian, SEB, Axo Finans, Ikano Bank eller Marginalenbank.

 

Hur lång återbetalningstid brukar privatlån ha?

Vanligen ligger lånetiden för lån mellan 1 och 12 år. De större låneinstituten och bankerna brukar kunna erbjuda en längre återbetalningstid och i regel erbjuds en längre löptid om du lånar ett stort belopp. Ofta ges gränser för hur lång eller kort lånetid du kan få, men du kan själv välja din lånetid inom de givna gränserna.

På Konsumentverkets webbsida Hallå Konsument! kan du få goda råd om privatlån .

 

Även Du kan få privatlån!

Nästan alla kan få ett lån. Grundkravet är att du är minst 18 år, men en del långivare kräver att du ska vara minst 20 år. Ett annat krav som alltid förekommer är att du ska ha en inkomst, vanligen från arbete eller pension. Inkomstgränserna varierar mellan olika låneföretag och ju större summa du önskar låna, desto högre inkomst bör du ha.

Om du har skulder hos Kronofogden kan det hindra dig från att få ett privatlån. Ibland kan du beviljas ett privatlån trots skulder hos Kronofogden, förutsatt att du har en borgensman.

För dig som är under 20 rekommenderas att läsa artikeln ”Lån till en 18-åring”.

En del långivare beviljar privatlån trots betalningsanmärkningar. Du bör då tänka på att de som beviljar ditt lån trots en betalningsanmärkning kan kräva en högre ränta av dig på grund av din betalningsanmärkning.

 

 

 


  • Privatlån